1949 – Alkusanat

Saajos Oy:n historian alkusanat kirjoitettiin toukokuussa 1949 Jaakko Saajoksen ryhtyessä metallialan yrittäjäksi. Sodan jälkeinen jälleenrakentaminen oli Suomessa käynnissä, tarvittiin koteja, kouluja, toimistoja, sairaaloita ja tehtaita. Suomen rakennusteollisuus pääsi vauhtiin ja Saajos sen mukana. Vuosikymmenen loppupuolella myös Jaakon vaimo Maj-Lis Saajos tuli yrityksen palvelukseen ja avioparin yhteinen taival alkoi myös työuralla.

1960 – suuntaviivat tuotteille

Alkoi erikoistuminen metallipalo-oviin, joille saatiin myös ensimmäiset tyyppihyväksynnät vuonna 1967. Tyyppihyväksyntien edelläkävijämaana toimi Ruotsi, joka ensimmäisenä Pohjoismaana otti järjestelmän käyttöön.

1970 – kasvun perusteet

Yritys hankki ensimmäiset agenttinsa rakennus- ja telakkateollisuuden palo-oville. Merkittävimpiä toimituksia olivat autolautat Finnjet, Rosella ja Turella (nyk. Regina della Pace) sekä Suomen Pankin setelipaino ja Nesteen pääkonttori. Finnjet oli ensimmäinen laiva maailmassa jossa käytettiin metallisia palo-ovia ja näin ollen Saajos toimi ensimmäisenä metallisten palo-ovien toimittaja laivoihin. Finnjetin ovien toimituksen jälkeen useat muut telakat siirtyivät metallisiin palo-oviin ja yritys sai tätä kautta tuulta purjeisiin. Kiinnostus Saajos – tuotteisiin kasvoi ulkomailla ja suureen kasvuun alkoi näyttää olevan mahdollisuuksia.

1980 – luvulla omistus siirtyi seuraavalle sukupolvelle ja yrityksen kehitys sekä kasvu jatkuivat vahvana

Jaakko ja Maj-Lis Saajos siirtyivät eläkkeelle vuonna 1983 ja liiketoimintaa jatkoi Seppo Saajos. Ensitöikseen Seppo Saajos laajensi agentuuriverkostoa. Tavoitteena oli saada Saajos-nimi tunnetuksi joka puolella maailmaa. Myös tuotteiden systemaattinen testaaminen ja ovirakenteiden harmonisointi saivat alkunsa Sepon tehdessä työtä maailmalla asiakkaiden luona, testauslaboratorioissa alan asiantuntijoiden kanssa ja Lohjalla oman henkilökunnan kanssa. Isoimpia kohteita olivat Kuwaitin hallituspalatsi, Bagdadin kongressipalatsi, Hotelli Pulkovskaja sekä loistoristeilijät Royal Princess (nyk. Artania) ja Star Princess (nyk. Pacific Pearl).

1990 – luvulla Saajos AS aloitti toiminnan ja kehitettiin konsernirakenne

Kasvun myötä yritysrakenne muuttui konserniksi ja emoyhtiöksi perustettiin Oy Saajos International Ltd, jonka tytäryrityksenä Saajos Oy jatkoi liiketoimintaa. Emoyhtiön liikeideana oli kehittää lisenssivalmistustoimintaa. Seuraamuksena lisenssivalmistus aloitettiin Tanskassa, Virossa ja Kiinassa. Samaan aikaan Saajos Oy:n liiketoiminta jatkui palo-ovien toimittamisessa ja ovia meni mm. Superfast-laivasarjaan, Nokian pääkonttoriin, Moskovan pormestarin toimitalolle ja Suomen presidentin asuntoon.

2000 – luvulla emoyhtiö kasvoi toisella tytäryrityksellä

Oy Saajos International Ltd osti Virossa toimivan liiketoiminnan 100%:sti omiin nimiinsä. Samalla Viron yksikön nimeksi vaihdettiin Saajos AS. Konsernin liiketoimintaa jaettiin telakkateollisuudessa tuotteittain ja rakennusteollisuudessa markkina-alueittain. Saajos Oy:ssä keskityttiin Suomen rakennusteollisuuden tuotteisiin ja telakkapuolen A-luokan oviin. Saajos AS:n vastuulla oli Baltian rakennusteollisuus ja telakkapuolen B- ja C-luokan saranaovet. Konsernin valmistusyksiköiden kehittämistä jatkettiin ja molempien yrityksien suunnitelmat pohjautuivat kasvustrategiaan. Suurimpia kohteita olivat maailman suurimmat loistoristeilijät; Oasis of the Seas sekä Allure of the Seas. Rakennusteollisuudessa tuotteita meni mm. Olkiluodon ydinvoimalan laajenemisprojektiin sekä useisiin suuriin kauppakeskuksiin, joista suurimpana Suomessa sijaitseva Kampin keskus.

2010 – luvulla seuraava sukupolvi nappaa viestikapulan ja yleinen turvallisuustaso määrittelee markkinoiden tahtotilaa

Konsernin omistus siirtyi vuoden 2011 lopussa Kalle Saajokselle. Uuden yrittäjän haaste – ja mahdollisuus – on ollut yhdistyvä Eurooppa, jossa normit ja standardit ovat yhtenäiset. Tämä on luonut mahdollisuuksia uusiin markkina-alueisiin, mutta myös koventanut kilpailua. Tuotteille on myös vaadittu uusia ominaisuuksia, joka on tuonut lisää testauksia ja luonut yritykselle uusia tuoteperheitä. Tästä hyvänä esimerkkinä toimivat paineenkestävät palo-ovet, joita on toimitettu rautatie- ja metrotunneleihin.

Arvostus turvalliseen ympäristöön kasvaa maailmalla. Saajokselle turvallisuus, ja erityisesti palosuojaus, on ollut läsnä yrityksessä alusta pitäen. Nyt Saajos-konsernin yritykset muodostavat monitaitoisen tiimin, joka palvelee Itämeren alueen rakennustoimintaa, Pohjois-Euroopan teollisuusasiakkaita sekä telakkateollisuutta maailmanlaajuisesti. Yhteistyössä asiakkaiden kanssa suunnitellaan ja toteutetaan palo- ja turvaoviratkaisuja vaativimpiinkin kohteisiin: loistoristeilijöihin, voimalaitoksiin, hotelleihin ja ostoskeskuksiin ympäri maailmaa. Aktiivinen tuotekehitys, periksiantamattomuus ja saumaton yhteistyö niin työntekijöiden, asiakkaiden kuin muidenkin sidosryhmien kanssa, ovat tukipilareita Saajoksen menestymiselle palo-oviosaajana nyt ja tulevaisuudessa. Asiakaskunnan menestyminen on ollut alusta lähtien tärkein Saajos-yhtiöiden perusarvoista. Toiminta perustuu asiakaslähtöiseen pitkäjänteiseen tuotekehitystyöhön, teknologiseen osaamiseen sekä kykyyn kuunnella asiakasta. Palveleva myyntihenkilöstö, osaava suunnittelu ja huippuun viritetty tuotanto varmistavat toimitusten läpiviennin ”The Way You Want”.

Saajos Oy
Puistokatu 21
FI-08150 Lohja
FINLAND

Saajos AS
Paldiski mnt 31
EE-76606 Keila
ESTONIA